blablablog

of facts and craps, news and views

So hari ni 1st Februari.


Time orang-orang KL duduk relaks kat rumah tengok cerita Adnan Sempit cetak rompak, aku plak kene kerja, kena officiate station opening sambil bagi ucapan. Fine, takpe. Tunggu 16 September nanti, hari Sabah Sarawak, mmg aku jogging bogel dalam rumah sambil twitter perlakuan tak senonoh aku itu.

So Januari dah lepas. Macam-macam kes. Busy betul wartawan kita, pak polisi, pak pak menteri, blogger-blogger, semua busy. One of the busiest Januaries aku rasa thus far. Awal-awal tahun dah kecoh pasal gereja kena bakar dan serang. Kalau satu dua, ok lagi. Ni sampai 11.
Pastu kuil Sikh pulak kena serang. Then kes tingkap surau kena pecah. And finale pasal kepala babi hutan kat masjid. Takde keje betul la dorang ni.

Pastu kes Hani Tarmizi dan penghinaan beliau di fb terhadap gadis-gadis Sarawak. Dan finally kes Aduka Taruna dan penghinaan terhadap Sultan Johor. Semua ni hot talking points among rakyat.

So aku rasa, dah-dahla tu. Cukup-cukup la. The keyword yg perlu kite masukkan dalam pala hotak kita yg berjambul ni cuma satu je: RESPECT. That is what we lack. Respect the differences among us, respect other ppl without throwing judgmental remarks generally, respect agama orang lain, respect sistem kesultanan, dan kalau takleh juga, respect diri sendiri cukup.

Memangla lepaskan marah tu senang. Memangla nak cari publisiti tu senang. Tapi consequences dia kena pikir jugak.

Dari korang pikir mcmana nak kutuk orang lain dalam next blog korang, better pikir rumah mane yg paling best utk kita pergi Chinese New Year ni. Yang paling banyak dapat angpow. Itu laaaaagi best. Kan? :)

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

Followers

About The Blabber

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
he's just another joe you happen to meet on the streets, in your bio class, in the elevator of your apartment. you know him, and soon will forget where did u meet him. he's insignificant like that :)
There was an error in this gadget

Recent Comments

ShoutBox


ShoutMix chat widget