blablablog

of facts and craps, news and views

Baru je reda kes penggunaan nama Allah and the church arson cases, facebook bergolak lagi. Kalau dulu babitkan religions, this time around pasal kes Semenanjung vs Sarawak pulak. Adoi, pening kepala kalau fikir. Tak bole ke kite duduk aman damai. Ni yg susah kalau ada 'freedom of speech' yg terlampau. Semua orang entitled to their opinions, betul tp kalau opinions yg menyakitkan hati orang lain and bole create havoc, chaos and furore, baik simpan je la opinion tu dalam laci.

Yang terbaru ni, kes Hani Tarmizi. Menurut blogger Khairul Onggon, name minah ni sebenarnye Farhani Abdullah, tp guna nickname kat fb sebagai Hani Tarmizi, and difahamkan Tarmizi tu husband dia. Baru je pun kawin, 22 Nov 2009 lepas. And I was told that minah ni anak some VIPs. Wallahualam.

So ape kes sebenarnya ni? Nah ni screenshot yg sekarang lagi famous dari gambar di ranjang Ella dan Jojie hehe



Then dalam masa few days je, groups and fan pages yang anti minah ni tumbuh cam jerawat di pipi seorang gadis remaja. BANYAK gila. And biasa la, dalam tu mana ada stok2 ayat-ayat manis perangsang jiwa punye. Among groups yg aku jumpa 'Selipar Perempuan SARAWAK lebih cantik daripada muka HANI TARMIZI', 'Jom kita shantettt HANI TARMiZi', and 'Delete Hani Tarmizi dari facebook'.

Adeh, mmg silap besar la minah ni kan. Tak pasal pasal satu Sarawak dah hangin. Plak tu, dalam sibuk2 Hani ni kena target, ada plak sekor mamat nama Mohamad Samad tolong jirus Primax97 lagi dalam api.



Aku pun tak tau ape masalah mamat ni. Now tak pasal pasal dia pun ada hate-group kat fb. Haha. Adeh tak paham betol.

Whatever it is, aku harap benda ni dapat diselesaikan secara rasional. Susah kalau people start to generalize other people. Si Hani generalize perempuan Sarawak semua miang, Samad mangkuk ni generalize orang Sarawak mundur, then orang Sarawak akan generalize yg orang2 Semenanjung semua mangkuk cam 2 ekor tu. Then sampai bila cerita tak habis. So, lek lek sudeh.

To miak Sawak, mek phm perasaan ktk orang mun ada orang Malaya nganok ktk org camya. Tapi iboh generalize. Sik semua orang Malaya fikiran kolot kedak cdak 2 orang ya. So, mun mok nganok balit, nganok jak Hani ngan Samad, iboh nganok mek orang cdak Malaya secara general. Mena sik? :):)

And macam pepatah melayu la, kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Tapi aku hope Sarawakians tak melatah cepat. Lek je ok. Kalau aku pun jenis melatah cam sesetengah korang, aku dah post dah gambar yang aku jumpa masa kecoh kes nama Allah tu dulu. Tp aku tak post pun. So, lek lek jak bahhh :)


12 comments:

diorg ni xde keje kot en faliq.. hobi cari benda nak di marah.. lek² la ho... peace.. :)

cayalah faliq.......

rajin na juak ktk.. nak jd pendamai? haha.. emo na juak sidak tok. relax jak la. minah ya tgh hot, sbb ya keluar benda2 yg sik patut. mistake nya, nya post kat fb. semua org boleh baca. coba sidak ya gak, hubby or gerek dikaco minah lain, sure macam2 bahasa indah2 keluar. pas ya sidak gik yg mencarut2. eii malu la. jd sik salah la mun org nganok nak.

tp mamat ya nang saja carik hal.

mas: tu la dia. the sense of belonging tu kuat la. padahal kalau takde groups ni, i rasa dorang akan lek je. tp peer pressure kan, and nak ada sense of unity, tu yg ramai2 masuk tu

ce: hehe nya lah ya. i ok jak mun mok nganok hani ya. tp boh nganok cdak malaya as general. terasa bah.

hehe

sik perlu beranok bah... sik cool.

haha sbb nya sik cool la nya nganok.

we are cool kan :p

cool as ice!

ice cool... sik paham la sbnrnya kenak la mesti di generalize.. merik malu jak ehh.. lepas isu tok sejuk apa gik kah akan timbul?

:O

salam~
terjumpa ur blog masa tgk petisyen sarawak-ian d fesbuk..

apa pun..
aiyoookkk semua2 jgn gadoh2 lah
masing2 ada baik buruk
semenanjung..sabah..swak
ada kurang
ada lebih
jd kita sm2 lah melengkapi huhuhu^^

keen: hallu.

fya: hehe thanks. walaupun i bukan budak sarawak, tp i keje sini so sarawak dah mcm 2nd home :)

yes yes, we need each other sebenarnya. malaysianunite! :)

Related Posts with Thumbnails

Followers

About The Blabber

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
he's just another joe you happen to meet on the streets, in your bio class, in the elevator of your apartment. you know him, and soon will forget where did u meet him. he's insignificant like that :)
There was an error in this gadget

Recent Comments

ShoutBox


ShoutMix chat widget

Blog Archive