blablablog

of facts and craps, news and views


So pagi tadi aku terdengar kat radio pasal benda ni. Then aku google and jumpa article ni dalam internet. Walaupun study ni dah buat last year, tp aku rasa still ok utk dikongsi dengan korang, kaki kaki carut semasa.

Menurut Encik Richard Stephens dari Keele University, England,

"It taps into emotional brain centers and appears to arise in the right brain, whereas most language production occurs in the left cerebral hemisphere of the brain”, he said to LiveScience.

"If people experience the emotion of fear to a significant degree … their pain tolerance increases," Mr Stephens said to ABC. "There seems to be something similar here. Swearing is emotional language. If it's not fear, it might be aggression."


Aku harap korang faham ape dia cakap sebab aku malas nak translate.
So menggunakan 67 student sebagai bahan uji kaji, dorang ni test bebudak ni dengan letakkan tangan bebudak ni dalam ais sejuk dan pada masa yg sama dorang dok mencarut-carut selama berjemaah tanpa henti-henti.

Lepas tu diulang balik perlakuan yang 'cool' itu tapi kali ni bebudak tu takleh mencarut, hanya boleh menggunakan bahasa biasa seperti 'pisang', 'kipas siling' atau 'pondok pak gad'.

Kesudahannya, bebudak ni dapat letak tangan dorang dalam ice tu lagi lama kalau mencarut, berbanding menggunakan bahasa biasa. Secara konklusi, pencarutan yang teratur dan teliti dapat meningkatkan toleransi manusia terhadap kesakitan dan meningkatkan heart rate, berbanding dengan tidak mencarut.

Jadi, lepas ni kalau jari anda tersepit kat pintu kereta, CARUTKAN AJEEE :)

p/s: jgn tunjuk budak-budak bawah 13 tahun artikel ni, nanti dorang dapat reference utk berhujah dengan parents atau cekgu di skolah.

taken from www.nbr.co.nz




3 comments:

cube u baca 'astaghfirullah' xpun ckp 'ya Allah'. sure boleh tahan gak. i da buat kajian. hahaha.

hahaha nice one. boleh guna hujah ni kat depan mak pasni :p

leh la drop F-bomb tanpa rasa b'salah pasnih.. yahooo

Related Posts with Thumbnails

Followers

About The Blabber

My photo
Kuala Lumpur, Malaysia
he's just another joe you happen to meet on the streets, in your bio class, in the elevator of your apartment. you know him, and soon will forget where did u meet him. he's insignificant like that :)
There was an error in this gadget

Recent Comments

ShoutBox


ShoutMix chat widget